Stevia som sukkererstatning i bagning – det er det, du skal være opmærksom på
Hvis du i øjeblikket er på diæt eller lider af diabetes og vil nyde noget sødt, er stevia ideel som en sund sukkererstatning til bagning. Stevia har været brugt som sødemiddel i Sydamerika i flere hundrede år. Steviolglycosider er navnene på de komponenter, der er ansvarlige for plantens søde smag. Stevia er 250 til 300 gange sødere end saccharose, men har ingen kalorier, ingen kulhydrater eller et glykæmisk indeks. På trods af nogle problemer, der kan opstå ved brug af stevia som sukkererstatning i bagning, kan det hjælpe dig og din familie med at nyde søde godbidder, mens de indtager mindre sukker. Stevia holder også blodsukkerniveauet stabilt, hvilket gør det ideelt til diabetikere.
Sukkers rolle i bagning
Bordsukker er kendt for sin sødme, men også for sit høje kalorieindhold og kulhydratindhold. Sukker bliver ved med at få en dårlig rap og får skylden for mange sundhedsproblemer såsom fedme og type 2 -diabetes. Men alle kokke og bagere ved, at sukker er en uvurderlig ingrediens for at sikre, at bagværk ikke kun smager godt, men også får den rigtige tekstur, farve og volumen.
Så sukker gør ikke bare mad og drikke mere velsmagende. I bagværk som kager, småkager og brownies skaber sukker en delikat konsistens og mere lethed. Det hjælper også med at låse fugtigheden inde, så dine seje chokoladekager ikke bliver tørre. Sukker hjælper med at brune (forestil dig en gylden skorpe på et bananbrød) og kan krystallisere for at tilføje crunch eller tekstur til bagværk. Hvis du er brødbager, ved du sikkert, at sukker fodrer surdejsstarteren. Når sukker opvarmes, karamelliseres det og danner grundlag for karamelsauce, sprød eller flan.
Stevia som en sund sukkererstatning til bagning
Selvom stevia er fint til bagning, er det vigtigt at vide, at slutresultatet ikke bliver sådan med sukker. Selv om sukkererstatninger er meget søde, har de ikke de samme egenskaber eller den samme kemiske sammensætning som bordsukker. På grund af dette bør du forberede dig på følgende problemer:
– Lys farve – Sukkererstatninger har ikke den samme bruningseffekt, som sukker producerer ved bagning. Det er også vigtigt at bemærke, at stevia ikke karamelliserer.
– Mindre volumen – Kager og muffins hæver ikke så godt, når de bages, hvis de er lavet med stevia.
– Teksturforskelle – Bagværk med lidt eller intet sukker er normalt mere tørt og tættere, fordi sødestofferne ikke optager fugt.
– Forskelle i smag – Stevia har en bestemt eftersmag, der minder lidt om lakrids. For nogle mennesker er dette en enorm skuffelse, mens andre kan lide smagen. Hvis kagen smager ubehageligt bitter for dig, kan du bare lade den stå i 1 dag. Næste dag neutraliseres den intense smag.
– bagetid – Du skal muligvis justere den tid, det tager at bage en kage eller småkager med stevia.
For de bedste resultater anbefales det, at du bruger mindst 50 gram sukker til at hjælpe med at brune og forbedre dejen. Du skal sandsynligvis også vælge en lavere bagetemperatur og øge bagetiden lidt.
Erstat sukker med Stevia – den rigtige dosis
Stevia er naturligt sødere end sukker. Kun 1 tsk ægte stevia har sødmen på 200 gram sukker. Det er ikke let at komme med anbefalinger om den korrekte mængde stevia, der skal bruges til bagning. Stevia -produkter, der tilbydes på markedet, er nogle gange meget forskellige med hensyn til deres sødestyrke.
Omkring 20 g stevia pulver er nok til en normal kage. 50 g stevia drys sukkergranulat svarer til ca. 125 g bordsukker. 75 g steviasukker svarer til 150 g normalt sukker. I flydende form som væske svarer 20 dråber stevia til 10 g sukker. Det er bedst at følge instruktionerne mellem sukker-stevia-forholdet på pakken.
Ved bagning med steviapulver kræves der også nogle få ingrediensjusteringer i opskrifterne. Sukker spiller en vigtig rolle i strukturen af dine bagværk, så du skal bruge et fyldstof til at kompensere for den masse, der går tabt gennem sukker.
Sådan tilføjes volumen til den sukkerfrie kage?
Brug 75 gram fyldstof for hver 200 gram sukker, der udskiftes. Mulige sunde fyldstoffer er: æblemos, græskarpuré eller yoghurt. I nogle tilfælde kan frugtsaft eller vand også bruges. Hvis nogen af disse fyldstoffer allerede er i brug – f.eks. En banan i en banan- og nøddekage – skal du blot øge mængden af den pågældende ingrediens i opskriften. Dejen skal flyde fra skeen hård og hverken for løbende eller for klumpet. Sukker hjælper med at gøre kager lettere, så din færdige kage med stevia bliver tættere og muligvis mere dejagtig. Du kan modvirke dette ved at tilføje lidt mere bagepulver end opskriften kræver.
Brug af stevia som sukkererstatning i bagning
Der er et par justeringer, der skal foretages for at erstatte stevia med sukker. Ved bagning af småkager bruges stevia bedst i opskrifter til sprød cookie f.eks. brugte korte bagværk. Når du bager småkager med stevia, er det bedst at tilføje lidt bulk og fugt i form af græskarpuré, æblemos, havregryn eller nøddesmør. Ellers kan dine cookies ende med at blive tørre og smuldrende.
på kage du skal adskille æggehviderne og sove stift for at bevare kagedejens volumen. Sørg for at vende kagen på en kølerist efter bagning for at holde volumen og forhindre kagen i at falde sammen.
Gærbrød har brug for sukker til at hæve. Udskift kun halvdelen af sukkeret med stevia og øg dosis bagepulver for at kompensere for manglen på sukker. I alle tilfælde skal ovnen først forvarmes til den korrekte temperatur.
At lave glasur med stevia er ikke let
Følg den samme dosis for at erstatte sukker i glasurer, som du lægger på din færdige kage. Nogle frostinger er imidlertid næsten udelukkende baseret på sukker, og resultatet med stevia ville være dårligt. Det er ofte mere bekvemt at servere din kage med en kaloriefattig, fedtfattig flødeskum eller en sund sauce fremstillet af frugt sødet med stevia i stedet. En enkel flødeost frosting lavet af 230 gram flødeost, 55 gram smør, 1-2 spsk yoghurt og 1 tsk stevia fungerer normalt godt.
Bemærk: Selvom stevia ikke indeholder nogen kalorier og ikke forårsager udsving i blodsukkeret, er det stadig tilrådeligt at bruge det med måde på grund af de overskydende kalorier i desserter. Andre ingredienser i opskriften kan bidrage til blodsukkerniveauer. Den maksimalt tilladte daglige dosis stevia i henhold til EU -reglerne er 10 mg pr. Kg legemsvægt. En normal voksen, der vejer mellem 60 og 80 kilo, kan derfor indtage mellem 600 og 800 mg stevia i koncentreret form.