Skandinaviske juleopskrifter: Lækre retter til en sofistikeret julemenu
Leder du efter ideer til lækre retter? Vi hjælper gerne med talrige forslag til skandinaviske juleopskrifter. Disse lækre retter er en helt særlig godbid, fra forretter til desserter, og kan sammensættes til at skabe en sofistikeret julemenu. Overrask familie og venner med højdepunkter fra naboernes køkken. Alternativt kan du give den traditionelle julemenu et frisk strejf med en ny forret eller dessert. Lad dig inspirere af de mange ideer til hurtige tre-retters måltider.
Skandinaviske juleopskrifter: forret med saltet laks
Julemenuen starter med en traditionel opskrift, der er meget populær i mange skandinaviske lande, og som normalt ikke bør mangle ved festbordet. Den mørhærdede laks med dildip (stadig kendt som gravlax) er en absolut klassiker og serveres normalt som forret. Enhver, der forventer mere end 15 gæster, kan pynte den kolde ret som en forret på brød. Her kommer den grundlæggende opskrift:
Ingredienser til hærdeblandingen:
3 rødbeder, skrællet og groft skåret i tern
Citronskal af 3 citroner, fintrevet
3 enebær, presset
1/4 kop fennikelfrø
1/2 kop havsalt
50 ml gin
laks
Laksfilet, frisk, med et højt fedtindhold
Dild, fint hakket
brød
1/2 kop rugmel
1/2 kop speltmel
2 spsk sesamfrø
3 spsk hørfrø
1/4 kop olivenolie
1/2 kop vand
Dill dip
200 ml creme fraiche
1/2 spsk citronskal, revet
1 tsk peberrod
2 spsk dild, fint hakket
Forberedelse:
1. Kom alle ingredienserne til hærdningsblandingen i en skål og rør rundt.
2. Beklæd en bageplade med plastfolie, læg lakseskindet ned på midten. Fordel hærdningsblandingen på fiskefilet. Sørg for, at laksen er helt dækket af den.
3. Pak laksen tæt ind i husholdningsfilm og lad den stå i køleskab i 72 timer.
4. Efter 72 timer fjernes fisken forsigtigt og vaskes under koldt vand. Dup laksen tør og pak den igen ind i folie. Opbevares i køleskab i højst 5 dage.
5. Ælt alle ingredienserne til brødet med håndmiksens dejkrog. Rul den færdige dej ud til en tykkelse på 2 mm, skær den i trekanter og læg den på bagepapir. Pensl med olivenolie og drys med havsalt. Bag i 10-15 minutter ved 160 grader.
6. Forbered dip og lad det stå i køleskabet i en time. Drys fisken med krydderierne, skær i meget tynde skiver og server med brødchips og dip.
Skandinaviske juleopskrifter: salat med æble og hvidkål
En lækker og sund salat skal naturligvis ikke mangle ved bordet.
Ingredienser til 8 portioner:
1/2 spsk karvefrø
1/2 hvidkål, lille hoved
1 grønt æble
1 kop grønkålsblade, hakket
2 spsk olivenolie
2 spsk citronsaft, friskpresset
Peber, friskkværnet
havsalt
Forberedelse:
1. Kom karvefrøene i en gryde, drys med havsalt og friskkværnet peber, steg i et minut ved medium varme under konstant omrøring.
2. Kom alle andre ingredienser i en stor skål, rør rundt, krydr med citronsaft og krydr med salt og peber. Pynt med karvefrøene.
Skandinaviske juleopskrifter: Lussekatter
De såkaldte Lussekatter (Lucias katte) er faktisk ruller og kommer fra Sverige. De er opkaldt efter Saint Lucia, der vandrede gennem byen på årets længste nat og bragte brød og vin til de fattige.
Ingredienser:
45 g gær
2 kopper lunkent vand
3,5 g safran
1 kop smør, smeltet
900 g mel
1 spsk salt
1/2 kop pulveriseret sukker
1/3 kop rosiner
Til dekoration:
44 rosiner
1 æg
Tilberedning: Smuldr gæren i en skål og bland med det lunkne vand. Smag til med safran og rør til blandingen bliver gul. Tilsæt det smeltede smør. I en anden skål røres mel, salt, sukker og rosiner i. Tilsæt gæropløsningen og ælt blandingen til en dej. Resultatet er en skinnende og ikke-klæbrig dej. Kom det derefter i en skål, dæk med en klud og lad hæve i 1 1/2 time ved stuetemperatur.
Tag dejen, ælt, rul ud, skær i stykker og form en Lucia -rulle af hvert stykke. Stik en rosin i midten af hver cirkel i brødet. Læg rullerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk med et håndklæde og lad hæve i 30 minutter, indtil rullerne er dobbelt så store. Pisk ægget og brug det til at pensle rullerne. Bages ved 250 grader i 10 minutter eller indtil de er gyldenbrune.
Skandinaviske juleopskrifter: Cocktail med vodka som velkomstdrink
Byd gæsterne velkommen med en skandinavisk cocktail!
Ingredienser:
1 spsk rørsukker
3/4 kop tranebær
4 kopper mousserende vand
2 kopper akvavit eller vodka
Citronskiver til hvert glas
Tilberedning: Kom sukker og varmt vand i en vandkande eller i en glas tekande og rør godt rundt, indtil sukkeret er opløst. Tryk på tranebærene og tilsæt saften. Rør akvavit og mousserende vand i med en træske og tilsæt. Server hver cocktail med en skive citron.
Skandinaviske juleopskrifter: frikadeller med vin og citron som hovedret
Frikadeller er den perfekte hovedret i den svenske julemenu. De kan let opdeles i lige store portioner, er velsmagende, mættende og velegnet til en fest med mange gæster såvel som til familiefester i en tæt kreds.
Ingredienser:
500 g hakket kød
100 g brød, tørt eller brødkrummer
100 g mælk
100 g parmesan, revet
4 spsk persille, friskhakket
Fed hvidløg, presset
50 ml fedtfattig fløde
Muskatnød, revet
1 spsk ekstra jomfru olivenolie
12 skiver citron
4 laurbærblade
300 ml hvidvin
Tilberedning: Blød det tørre brød i mælk, kom sammen med hakket kød og presset hvidløgsfedd i en skål. Smag til med muskatnød og persille, smag til med salt og ælt det hele i. Form kødboller af samme størrelse af blandingen og læg dem på en bageplade. Drys med olivenolie og bag i forvarmet ovn i 15 minutter ved 220 grader. Tag bagepladen ud, tilsæt hvidvin og laurbærblade, opløs fløden i det lunkne vand og tilsæt. Pynt frikadellerne med revet parmesan. Bages ved 160 grader i 2 timer.
Skandinaviske juleopskrifter: sofistikeret julemenu med honningskinke
Den glaserede honningskinke får en krydret note fra Worcestershire sauce, hvilket gør den til et festligt højdepunkt.
Ingredienser:
1,5 kg spekeskinkesteg
1/4 kop æblecidereddike
1/2 kop honning
1 kop Worcestershire sauce
1 flok suppegrønt
4 fedter
Forberedelse:
Kom stegen i en gryde med suppegræn og nelliker og bring det i kog. Lad derefter simre i 1 time. I mellemtiden smeltes smørret med timian i en gryde. Skær derefter skinken på tværs, læg den på en bageplade og dæk med bagepapir. Kog ved 160 grader på den anden hyldeposition i 1 time 45 minutter.
Bring æblecidereddiken i kog i en lille gryde og reducer til 1 spsk. Fjern fra varmen og bland med honning, Worcestershire sauce og smør med timian. Bland blandingen godt. Efter 1 time og 45 minutter tages stegen ud af ovnen, og bagepapiret fjernes. Pensl skinke med halvdelen af honningglasuren og kog i 30 minutter uden låg. Fjern, pensl den anden halvdel af glasuren over stegen og grill den til den er gyldenbrun ved 220 grader.
Skandinaviske juleopskrifter: tilbehør til kartofler og gedeost
Både den glaserede honningskinke og frikadellerne er gode i kombination med en solid tilbehør til kartofler og gedeost.
Ingredienser:
800 g kartofler
400 g blød gedeost
2 spsk rosmarin, friskhakket
1/4 kop olivenolie
havsalt
Peber, friskkværnet
Mandler, bagt (til pynt om ønsket)
Skær kartoflerne i tynde skiver. Forvarm ovnen til 180 grader. Beklæd en bageplade med bagepapir og læg kartoflerne herpå. Dryp med olivenolie, krydr med rosmarin, smag til med salt og peber. Steg til kartoflerne bliver gyldenbrune, cirka 25-30 minutter. Riv gedeosten. Vend det derefter om, fordel osten over kartoflerne og kog, indtil de også bliver gyldenbrune på denne side. Pynt eventuelt med mandler og server sådan.
Skandinaviske juleopskrifter: server Glögg med hovedretten
Den skandinaviske variant for gløgg er lavet af rødvin og vodka. Vi tilbyder dig en opskrift, hvor vodkaen erstattes af brandy. Afhængig af din personlige smag kan du også købe akvavit i stedet for brandy.
Ingredienser:
1 flaske portvin
1 flaske Madeira
1/2 flaske rødvin, tør
1 flaske sherry, tør.
100 g vodka / akvavit / korn / brandy
2 kanelstænger
20 fedter
15 kardemomme kapsler
220 g sukker
1 kop rosiner
1 kop blancherede mandler
Tilberedning: Kom alle ingredienser undtagen brandy, rosiner og mandler i en gryde og varm langsomt op. Kom sukkeret i en separat gryde. Opvarm for eksempel brandy med kaffemaskinens dampstråle, tænd den derefter med en tændstik og tilsæt den til sukkeret. Sluk med vinen. Pynt den meget alkoholholdige drink med rosiner og mandler og server til gæsterne.
Dansk dessert: Endelig imponerer gæsterne med lækker rispudding
Den første dessert kommer fra Danmark og kaldes risengrød. Sammen med mandelskiver, kirsebær eller tranebær og fløde bliver det en sød fristelse. Og hvis gæsterne keder sig, kan du bruge tiden på et sjovt spil. En hel mandel er gemt i et glas, og enhver, der finder den, bliver belønnet.
Ingredienser:
200 g ris
800 ml mælk
50 g pulveriseret sukker
1 vaniljeekstrakt
75 g mandler, hele
300 ml dobbelt fløde
Læg risene i en gryde med dobbelt bund og tilsæt mælken. Tilsæt vaniljeekstrakt og rør alle ingredienserne i. Kog over medium varme i tredive minutter, omrør lejlighedsvis. Tag det derefter af komfuret og lad det køle af til stuetemperatur. I mellemtiden blandes dobbeltcreme med mandlerne. Pynt risen med fløden og mandlerne, eventuelt drys med kirsebær eller sæsonbetonet bærsyltetøj.
Server svenske honningkager med kaffe
Den næste opskrift på honningkager er ekstremt enkel:
1 kop smør, blødt
3 1/4 kopper mel
2 spsk bagepulver
1 spsk kanel
2 spsk ingefær, friskmalet
1 1/2 spsk muskatnød
1 spsk cayennepeber
3/4 kop sukker
3/4 kop brunt sukker
1 æg
2 spsk Surip (f.eks. Fra ahorn)
1 spsk vand
Tilberedning: Bland først alle de tørre ingredienser i en skål. Bland smør og sukker i en anden skål, pisk derefter og tilsæt ægget, rør sirup i, tilsæt vand. Pisk til en let masse. Tilsæt langsomt de tørre ingredienser til æggeblandingen, ælt til dejen og lad den stå under husholdningsfilm i køleskabet i 2 til 6 timer. Forvarm derefter ovnen til 180 grader, tag 1/4 af dejen, mel arbejdsoverfladen og rul dejen ud. Skær stjerner ud med cookie cutter, læg på bagepapir og bag i 7 til 10 minutter. Småkagerne er klar, når de bliver gyldenbrune. Server kiksene med te eller kaffe. Ifølge den svenske tradition serveres 7 forskellige småkager som natbord i julen. Ikke længere, så ser det overdrevet ud. Men intet mindre, så værten ikke ser doven ud. Vi har allerede givet dig mange andre ideer til honningkager, hvis du ønsker det, kan du kombinere en af de andre opskrifter med denne for at overholde reglen for de syv typer cookies.
Uanset om julen fejres med nære venner og familie eller der inviteres mange gæster til festen: En lækker julemenu sikrer et godt humør. Og det behøver ikke at være en kompliceret og udførlig ret, som disse skandinaviske juleopskrifter tydeligt viser. Det er meget vigtigere at have et ensartet koncept. Hvis der forventes omkring 10 gæster, kan du tilberede alle retter med en velsmagende sauce i gryden. Under alle omstændigheder, hvis der kommer mere end 10 gæster på besøg, så giver det mere mening at opsætte en julebuffet. Forretter, kanapeer, forretter og lignende spiller hovedrollen. Tænk på, hvordan gæsterne har den hurtigste adgang til alle delikatesser, og hvordan du kan servere dem. Frikadeller, kartofler og rispudding kan meget hurtigere deles i individuelle portioner. Som vært har du altid et overblik, hvis noget stopper.