Hvordan tykner man sovs? 4 hjemmemekanismer, der korrekt vil binde en sauce
Hvis du vil lave din egen sauce selv, kan du have en præference for den type fortykningsmiddel, du bruger. Den nemmeste måde at lave sauce på, bruger en roux lavet af hvedemel og smør til at tykne stegefedtet, når du koger en kylling, gås eller stege. Du kan dog erstatte melet med majsstivelse og pilepulver for at gøre saucen glutenfri. Med lavt indhold af kulhydrater er æggeblommer også ideelle som saucefortykningsmiddel. Hvert fortykningsmiddel resulterer i en lidt anden tekstur, når det kommer til den færdige sauce. Her fortæller vi dig ikke kun, hvad du kan bruge til at tykke en sovs, men også hvordan du gør det korrekt.
Tyk saucen med mel
Almindeligt hvedemel er næsten altid tilgængeligt i de fleste husstande. Derfor er det praktisk at bruge mel til at tykke saucen. Du kan bearbejde melet i sovsen ved først at blande det med vand (som en grød) eller ved at blande det i en roux (på fransk roux). Hvordan laver man rouxen? Varmt smør blandes med mel (i et forhold på 1: 1) og sauteres, indtil den ønskede farve er opnået.
En lys roux ville være mere velegnet til hvide saucer såsom bechamel og jæger sauce. Til dette er 30 sekunder nok til at svede. Ristning af melet resulterer i en mørkere roux, som er ideel til kalkun-, kylling- og oksekødssauce. Derefter slukkes rouxen med bouillon og koges i et par minutter, så saucen binder og tykner.
Husk dog, at mel giver saucen et grumset udseende, så det er ikke altid det bedste valg. Den har heller ikke den samme fortykningskraft som andre stivelser og skal koge i cirka tre minutter for at få den rigtige konsistens. Nogle typer saucer drager ikke fordel af den høje temperatur og den længere tilberedningstid, der kræves for at gøre det, så brug af mel som fortykningsmiddel virker ikke i visse opskrifter.
Andre mel end hvede har ikke det samme stivelsesindhold, så ikke alt mel er en egnet erstatning for hvedemel som en fortykning af saucer. Du kan lige så godt bruge speltmel og fuldkornsmel. Et godt alternativ til hvedemel er også sødt rismel.
Tyk saucen med majsstivelse
Kinesiske og andre asiatiske opskrifter bruger ofte majsstivelse eller tapiokastivelse til at tykne saucer. Tilsætningen af dette fortykningsmiddel resulterer i en lettere, gennemskinnelig sauce med en dejlig glans. For at bruge majsstivelse som saucefortykningsmiddel blandes først en grød af majsstivelse og koldt vand i et forhold på 1: 1. Rør godt rundt, indtil majsstivelsen er opløst i vandet, og blandingen ser helt glat ud. Arbejd derefter langsomt i stegefedtet i gryden under konstant omrøring. Majsstivelse bliver klumpet i varm væske, så spring ikke over dette første trin. En spiseskefuld majsstivelse fortykket 400 – 500 ml sauce.
Husk, at hvis du ikke tilbereder saucen længe nok, kan den stivelsesholdige smag vedvare, så lad saucen simre et minut eller to, efter at du har tilføjet majsstivelsesopslæmningen. Vær dog forsigtig med ikke at tilberede den for længe, ellers kan den blive flydende. Tag en sauce fortykket med majsstivelse af komfuret, før du tilsætter sure ingredienser.
Tyk saucen med pilepulver
Arrowroot er en næsten usmagelig stivelse, der er fremstillet af den tropiske plante med samme navn. Anvendelse som fortykningsmiddel resulterer i en glat, gennemsigtig sauce med en let konsistens. Pilrodspulveret behøver ikke at koges og er fantastisk til saucer med æg eller andre ingredienser, der ikke bør koges, da blandingen tykner under kogepunktet.
Sauce fortykket med arrowroot er imidlertid ikke særlig stabil og kan ikke opvarmes. Du bør ikke afslutte din sauce med en pilrodsopslæmning højst 10 minutter før servering af måltidet. Langvarig opvarmning og kraftig omrøring negerer pilens rodets fortykkelsesegenskaber. Hvis din sauce pludselig bliver flydende, har du overdrevet det. Til en medium tyk sauce skal du bruge 2 1/2 tsk arrowroot pulver pr. 250 ml kold væske.
Tyk saucen til lavkulhydrat med æg
Mel eller majsstivelse indeholder begge kulhydrater. Nogle ketosovser er fortykket med melalternativer, såsom kokos- eller mandelmel. Begge disse kan bruges, men hver har sin egen smag, der kan påvirke saucens smag. Du kan også gøre saucen grynet. Æggeblommer er ideelle som fortykningsmiddel. I lighed med fortykket æggeblommayonnaise gør det også lavcarb -saucer mere cremede uden at påvirke saucens naturlige smag.
For at tykke en bouillon med æggeblommer skal du først temperere æggeblommerne. Først skal du bringe de piskede æggeblommer til stuetemperatur for at forberede dem til temperering. Brug 2 æggeblommer pr. 500-600 ml bouillon. Skum derefter en del af den varme bouillon af med en slev og hæld på ægget under konstant omrøring. Tilsæt derefter æggeblandingen i gryden og bring det i kog under omrøring.