Gör-det-själv gipsbågar i hallen: foto och detaljerade instruktioner
17
Var och en av oss försöker göra vårt hem mysigt, snyggt och originellt. Särskild uppmärksamhet ägnas åt dörröppningar. Om du tillämpar fantasi kan en vanlig dörröppning dekoreras på ett ganska originellt sätt, och förutom en rent dekorativ funktion kommer en sådan design också att vara funktionell. Hur gipsbågar ser ut i hallen, kommer vi att diskutera foton av populära modeller av bågar och hur de är gjorda nedan.
Typer av valv och deras designfunktioner
Moderna valv kom till oss från Asien, där de var vana att trimma dörröppningar utan dörrar..
Nu har bågarnas typer och utformning förändrats och nya sorter har lagts till. Från alla olika former kan flera populära typer särskiljas:
- En rund eller fyrkantig båge anses vara en klassiker. Det används främst för att visuellt öka utrymmet i ett litet rum. Runda strukturer används för zonindelning i en studiolägenhet eller på en balkong. Dessa mönster passar perfekt in i den klassiska stilen med högt i tak..
16
- Asymmetriska valv. Denna typ av design används inte så ofta som de klassiska. De används av kreativa, kreativa designers som inte är rädda för att experimentera. Förutom sin ovanliga design kan en asymmetrisk båge lösa några inre problem, till exempel lågt i tak.
- Bågar i modern stil är lämpliga för små rum med lågt i tak. Bågen i denna design är slät, med en stympad radie, vilket gör rummet visuellt bredare..
15
- Halv båge. Oftast är de designade i hallen och kompletterade med dekorativa element..
- Östra. Sådana strukturer har ett kupolvalv, typiskt för orientaliska lägenheter..
Valv ser mest imponerande ut i kök och som ingång till en hall eller vardagsrum..
Arch dekoration
fjorton
Bågen blir bara en dekoration av lägenheten om den är gjord på ett sådant sätt att den kompletterar inredningen och innehåller rummets karakteristiska egenskaper. Till exempel, om utformningen av hallen är gjord i klassisk stil, är det bättre att göra en välvd öppning med en klassisk böjning..
Bågen till hallen ska vara bred, först då uppnås effekten av att expandera utrymmet och rummet ser lyxigt och harmoniskt ut. Eftersom våra standardöppningar är smala måste denna passage utvidgas för att skapa en båge för hallen..
För den högteknologiska stilen finns det inga förbud i designen: öppningar av de mest fantastiska och originella formerna är tillåtna, allt beror på din önskan.
Viktigt: du bör vara försiktig med öppningar i orientalisk stil med kupolbågar, det är endast lämpligt för interiörets orientaliska stil, annars kommer en sådan båge att se löjlig ut.
13
Portalbågen är ett mycket fördelaktigt designalternativ för öppningen. Denna enkla fyrkantiga och stora båge passar alla inredningar och kommer att se harmonisk ut i vilken inredning som helst, dessutom, som du kan se på bilden, bidrar denna båge till utbyggnaden av utrymme i små vardagsrum. Ofta är valvportalen inredd i interiören i jugendstil..
Viktigt: ju bredare bågen, desto smalare öppning mellan rummen, vilket innebär att utformningen av angränsande rum ska vara så nära varandra som möjligt, bara i detta fall är det möjligt att uppnå harmoni i interiören.
12
Förutom dörröppningar kan valv användas för att dekorera det inre av rummen. Valv ser spektakulära ut i stora rum som en hall eller vardagsrum. Med det här elementet kan du zonera ett rum eller fokusera på ett specifikt område i rummet. Till exempel kan du kombinera loggiaområdet och hallen med en båge, det ser elegant och lyxigt ut. Med hjälp av en båge kan du skilja mellan rummets funktionella område (skåp, hyllor) och rekreationsområdet. Ofta installeras bågar över fönsteröppningar, i kombination med liknande bågar i dörröppningar fångas den allmänna ensemblen i utformningen av hallen.
Instruktioner för att göra en gipsbåge i hallen: foto och steg-för-steg-beskrivning av arbetet
Gipsskivor är ett modernt efterbehandlingsmaterial som du kan utföra nästan alla, de mest komplexa strukturerna i huset. Gips är ett komprimerat ark av naturmaterial – gips, det är lätt, plast, miljövänligt och billigt, därför är det valt bland alla olika efterbehandlingsmaterial.
En gipsbåge i sig är en riktig idé, även om hyresvärden aldrig har gjort det. Om du använder rätt material, verktyg och metoder kan du bygga en sådan struktur på några dagar..
elva
Nödvändigt material och verktyg:
- gipsplåt;
- självgängande skruvar för metall;
- metallprofiler;
- en påse kitt;
- glasfiber eller papperstejp;
- penna, måttband;
- elverktyg;
- knivar, saxar för metall:
- spatel, rivjärn;
- individuella skyddsmedel.
tio
Först måste du mäta måtten på det område som valts för bågen. Sedan tas ett ark gips och med hänsyn till måtten på den framtida bågen ritas den önskade formen på bågen. Detta är en viktig punkt som bör uppmärksammas maximalt, eftersom resultatet av arbetet kommer att bero på det. För att göra omkretsen av valvet perfekt kan du rita den med en självgängande skruv som skruvas fast på gipset med en bunden tråd, så du får en slags kompass. Ju större radien antas för bågen, desto längre behövs repet..
Det ritade diagrammet skärs ut med hjälp av en sticksåg eller en speciell gipsskär, medan det är nödvändigt att noggrant säkra arket för att undvika personskada eller skada.
Viktigt: i våtrum är det bättre att använda en fuktbeständig typ av gips (ljusgröna lakan), så att formen och utseendet på bågen inte kommer att förändras.
Ramtillverkning
nio
För tillverkning av denna struktur kan du använda både en metall- och en träram, men metallprofiler är de mest praktiska för arbete, så vi kommer att använda dem för ramen.
Till ramen används smala metallprofiler som säljs i alla järnaffärer. Till att börja med mäter du bågens dimensioner och klipper profilerna efter storlek.
Du behöver två profiler längs öppningens bredd, som måste fixeras upptill. På båda sidor av väggen är två profiler fästa med en längd som motsvarar bågens radie. För att fixera ramen i en betongvägg måste du först borra hål, installera pluggar i dem och skruva i självgängande skruvar och först sedan fästa profilerna som visas på bilden nedan.
1
Fästpaneler
åtta
Efter installation av metallprofilen kan du fästa den första delen av gips på väggen. En skruvmejsel med vridmomentjustering är lämplig för detta. För plåtar med en tjocklek av 12,5 mm rekommenderas att man väljer självgängande skruvar 3,5×35, för tunna ark väljs självgängande skruvar. Den andra sidan av bågen installeras på samma sätt. Det är bättre att skruva de självgängande skruvarna på ett sådant sätt att locken förblir jämna med väggen för att undvika onödiga spår eller knölar. Denna etapp visas på bilden nedan..
2
Viktigt: för gipsskonstruktionens tillförlitlighet är det bättre att skruva skruvarna på ett avstånd av högst 15 cm från varandra.
Nästa steg är att fästa den böjda profilen på valvvalvet. För att göra detta måste du noggrant mäta längden på bågen och skära metallprofilen i storlek. Sedan är segmentet böjt. För att göra detta: med metallsaxar görs ofullständiga snitt längs hela längden på sidokanterna på segmentet, som visas på bilden. Avståndet mellan snitten är 10-13 cm. Om det finns ett behov av att ge profilen en mer böjd form, görs snitten mer.
7
Därefter måste du ge profilen en välvd form och fästa den på metallramens nedre zon med självgängande skruvar. Om den bågformade profilen fäster korrekt på bågens omkrets fixeras den med självgängande skruvar längs hela dess längd. Gör samma sak med andra sidan..
6
Nu återstår att fixa det böjda strukturelementet. För att göra detta: mät måtten på detta område och skär det ur gips. För att göra arket krökt föreslår vi att du använder följande trick: på ett avstånd av 8-10 cm görs skåror på arket medan du skär pappersskiktet så att elementet kan böja.
3
Viktigt: skårorna måste vara helt plana och vinkelräta mot sidokanten så att böjningen är korrekt.
Sedan appliceras den hackade rektangeln på bågens böjning och pressas gradvis mot den. Samtidigt är det bättre att röra sig i små steg så att böjningens form visar sig vara korrekt.
Därefter bör du se till att strukturen är jämnt och att det inte finns några oegentligheter och onödiga bitar kvar någonstans. Sedan fixar de arket med självgängande skruvar upptill och flyttar sedan till kanterna. Bågbågen fästs med självgängande skruvar på 8-10 cm avstånd från varandra.
5
Efter arbete kontrolleras allt noggrant, eftersom det händer att bågsegmentets kant sträcker sig bortom bågens kanter, om detta händer skärs överskottet av gips med en vass konstruktionskniv.
Efterbehandling
4
Nu kan du börja slutföra strukturen. Först måste du limma lederna och kanterna på gipsskivkonstruktionen med papperskonstruktionstejp eller glasfiberfilm. Sedan måste du applicera minst 3 lager kitt, och efter att det torkat, gnugga försiktigt ytan med sandpapper. Därefter kontrolleras ytans jämnhet och du kan börja måla.
Som du kan se, om du vill skapa ett sådant element i inredningen är inte svårt, men som ett resultat kommer du inte ångra den ansträngning du har lagt ner och du kommer att bli nöjd med det nya utseendet på din lägenhet.!
Gipsbågar i hallen: 40 foton
OLYMPUS DIGITALKAMERA