Utilizarea mozaicurilor în interiorul băii
Cerințele ridicate sunt plasate în finisarea băii. Suprafața trebuie să fie rezistentă la umiditate, ușor de curățat, să-și păstreze aspectul original, în ciuda umidității ridicate, a expunerii la abur fierbinte. Aceste criterii sunt îndeplinite de mozaicul din interiorul băii..
Mozaicul va face interiorul băii estetic în concept și luxos în execuție
Arta mozaicului, ca abilitate artistică, este cunoscută de mai multe milenii. Acesta este numele pentru crearea unei imagini prin așezarea și fixarea plăcilor de diferite culori de la smalt, pietre. Pentru prima dată, mozaicurile au fost folosite în construcția palatelor din Mesopotamia. Acolo s-au folosit forme geometrice: romb, triunghi. Vopsit în roșu, alb și negru. În antichitate, mozaicurile erau făcute din pietricele naturale, netratate. Au portretizat eroi ai miturilor, oamenilor, animalelor. Ornamentele pe teme florale și geometrice au predominat. Tehnicile de așezare și manipulare s-au îmbunătățit în timp..
Designul băii se bazează pe unitatea de nuanțe de culoare sau pe soluții contrastante – totul depinde de preferințele personale și de dorința de a crea o atmosferă confortabilă și organică în cameră.
Materiale și formă
Industria construcțiilor produce plăci de mozaic din următoarele materiale tradiționale și noi:
- piatră naturală și artificială;
- ceramică;
- gresie portelanata;
- sticlă;
- metal.
Natural (granit, marmură, onix, jasp), piatra artificială este adesea folosită pentru pardoseli. Piatra are cea mai mare rezistență la deteriorare, atac chimic, rezistență, durabilitate, dar este destul de scumpă.
Mozaicurile din piatră pot fi aspre, netede, pătrate, rotunde sau sub formă de fragmente. Iar opțiunile de culoare pur și simplu nu pot fi enumerate..
Ceramica este apreciată pentru o selecție largă de culori și nuanțe, capacitatea de a crea o lucrare extrem de artistică la costuri relativ mici.
Mozaic pe bază de ceramică
Sticla este ușor de întreținut, dar utilizarea sa este redusă printr-o paletă de culori și fragilitate limitate. O varietate este smalt, care se obține prin presarea sticlei colorate cu impurități. Are o suprafață mată, dar strălucește din interior..
Mozaic de sticlă cu efect auriu
Mozaicul metalic arată atractiv, dar este rar folosit datorită susceptibilității sale la coroziune într-un mediu umed. Folosit numai în băi spațioase pentru a decora elementele individuale cele mai îndepărtate de sursele de umiditate.
Gresia porțelanată este cel mai nou material mozaic. Are absorbție redusă a apei, rezistență excelentă la căldură și rezistență la îngheț. Este folosit pentru placarea pardoselilor, fațadelor, căilor parcului, trotuarelor, șemineelor și sobelor..
Placi de mozaic din gresie portelanata ideale pentru placarea pardoselilor
Recomandări pentru alegerea unui material de țiglă:
Material | Proprietăți pozitive importante pentru mobilierul de baie | dezavantaje | Dorințe de utilizare pentru baie |
Piatră | rezistență și durabilitate deosebite; rezistent la foc; inertitatea față de media activă; higroscopicitate scăzută; piatra artificială are posibilități decorative mai largi. | Prețul ridicat al pietrei naturale. Costul ușor mai mic al artificialului. | Proprietățile de performanță depind de tipul de piatră. Calcarul, datorită fragilității sale și absorbției ridicate a umidității, nu este recomandat pentru utilizare în baie. Mozaicurile din piatră sunt utilizate pentru placarea totală a pereților, tavanelor, podelelor, desenelor, ornamentelor. |
Ceramică | rezistență și durabilitate; nu conduce curent electric; inertitate chimică și igienă cu un strat vitrat; decorativitate, stabilitate culorilor, paletă largă de culori; capacitatea de a crea o operă extrem de artistică la un cost relativ scăzut. | Îmbrăcăminte totală a pereților, tavanelor, podelelor, desenelor, ornamentelor. | |
Gresie porțelanată | rezistenta la uzura; absorbție scăzută a apei; usor de intretinut; o gamă largă de culori. | Îmbrăcăminte totală a pereților, plafoanelor, desenelor, ornamentelor. Cel mai des folosit pentru pardoseli. | |
Sticlă | aspect frumos; higroscopicitate scăzută; usor de intretinut. | Aspectul imaginilor. | |
Metal | putere; aspect deosebit. | Sensibilitatea la coroziune | Elemente decorative ale interiorului în locuri departe de sursa de umiditate. |
Pentru pardoseală, alegeți gresie porțelanată, faianță sau acoperire din sticlă
Nuanțe de azur într-o temă marină
Cel mai adesea, mozaicurile sunt folosite sub formă de pătrate cu laturi de 1, 2 și 5 cm. În plus, plăcile de mozaic sunt produse în forme dreptunghiulare, ovale, în formă de diamant. Pentru a afișa imagini, luați cea mai mică.
Mozaic oglindă – un fel de sticlă, numai cu placare cu argint la interior
Proprietăți de mozaic
Are toate calitățile pozitive ale materialului din care este fabricat:
- rezistență la umiditate, își păstrează proprietățile atunci când temperatura crește;
- rezistență și durabilitate;
- aderă în mod fiabil la beton, lemn, metal, suprafețe tencuite;
- este convenabil să furnizați suprafețe inegale cu un contur complex;
- diverse culori și nuanțe.
În plus față de proprietățile enumerate, oportunitatea de a crea ornamente, desene, panouri extrem de artistice este valoroasă. În acest sens, mozaicul nu poate fi comparat cu niciun material de finisare..
Mozaicul este rezistent la apă, ușor de curățat și rezistent la agenții de curățare
Spațiul cu mozaic pare mai luminos și mai spațios.
Dezavantajele includ prețul ridicat și serviciile costisitoare pentru așezarea plăcilor de mozaic. Având în vedere păstrarea aspectului original timp de mulți ani, finisarea cu acest material este o investiție profitabilă..
Tehnica și subtilitățile stilului
Tehnologia de instalare a mozaicului este similară cu așezarea plăcilor ceramice. Se folosește, de asemenea, un grund, liant sau adeziv pentru așezare, baza este pregătită, curățată și nivelată, dar există unele diferențe.
Așezarea mozaicurilor de plasă
Aplicarea unui mozaic pe suport de hârtie
Distingeți între seturi de mozaic direct și invers. Cu apelare directă, elementele de imagine sunt presate în liant și lipite pe plasă. După uscare, ochiul este lipit de bază. Cu tipul invers de tastare, desenul este format mai întâi pe hârtie într-o imagine în oglindă. Apoi totul este transferat pe o suprafață acoperită anterior cu un adeziv. După uscare, hârtia este îndepărtată prin umezirea prealabilă cu apă.
La așezarea plăcilor de mozaic, se respectă următoarea secvență:
- Suprafața este bine curățată de murdărie, acoperiri anterioare, curățate cu șmirghel, amorsate.
- Marcarea se aplică pe perete, acestea sunt ghidate de acesta atunci când se așează rândurile.
- Selectați lipiciul care se potrivește exact cu țigla specifică. Rețineți că lipiciul închis va schimba culoarea plăcii translucide..
- Adezivul se aplică pe perete cu ajutorul unui pieptene fin.
- Grila cu plăci este aplicată pe perete, îndreptată, presată cu ajutorul unui dispozitiv special. Asigurați-vă că cusăturile dintre elementele din pânză și dintre pânze sunt aceleași.
- Nivelul clădirii verifică periodic verticale și orizontale.
- După 1-2 zile, când lipiciul se usucă, cusăturile sunt umplute cu compus obișnuit de mistrie de construcție. Se lasă alb sau vopsit pentru a se potrivi cu țigla.
Pentru chituirea mozaicului de sticlă, se utilizează compuși epoxidici speciali.
Finisaje de baie
În interiorul băii, se folosește mozaic:
- pentru decorarea pereților, tavanelor, podelelor (placări solide sau un set de panouri, frize, covoare);
- plasarea accentelor;
- zonare;
- crearea de șorțuri în jurul băii, lavoarului, dușului;
- finisaje de blaturi, nișe, mobilier încorporat.
Mozaicurile flexibile pot fi așezate pe suprafețe de forme complexe
Blat mozaic în baie
Atunci când dezvoltați un design mozaic pentru baie, luați în considerare:
- În băile mici, unde, pe lângă baie, se află o toaletă, utilizarea plăcilor de mozaic extinde vizual spațiul, denotă zonele. Evidențiind podeaua și pereții cu diferite mozaicuri, separă zonele funcționale. Materialul sau culoarea pot diferi. Elementele de încadrare precum dungile arată impresionant.
- Baia, complet acoperită cu mozaicuri, pare copleșită. Prin urmare, se recomandă ca unul sau doi pereți să fie monocromatici..
- Plăcile mozaic dreptunghiulare dispuse orizontal arată frumos. Arată original, dar discret..
- Dacă peretele opus unei oglinzi mari este așezat cu elemente mici, camera va părea mai spațioasă. Spațiul se extinde vizual dacă un perete de culoare saturată este situat vizavi de unul luminos.
- Este convenabil să terminați suprafețele rotunde cu un mozaic. Deci, puteți selecta o baie, lavoar, nișe, rafturi.
- Plăcile mozaice arată frumos în combinație cu un tavan lucios, iluminare cu LED.
Mozaicul este perfect pentru rafinarea unor structuri incomode cum ar fi cutiile de inginerie. Plăcile mici sunt ușor de instalat pe orice suprafață
Desene, ornamente, tablouri
Din plăci de mozaic, la fel ca acum multe sute de ani, sunt așezate picturi și panouri frumoase. Pentru băi, sunt adecvate imaginile cu o temă marină.
În interiorul băii, se folosesc adesea combinații de plăci cu mozaicuri.
Aproape orice desen, imagine artistică sau ornament original pot fi așezate din mozaic.
Pentru a decora baia, luați blocuri gata făcute cu un model sau aplicați un mozaic conform proiectului. Motivele florale, desenele geometrice sau florale sunt adesea alese ca bază. Ele transmit energia și prospețimea naturii. Chiar și dungi simple de cupoane de-a lungul soclului sau în colțuri devin un accent luminos, conferind interiorului un caracter unic.
Decorarea cu mozaicuri este o muncă grea, necesită mult timp, deci este adesea combinată cu ceramică obișnuită. Pe fundalul unei baze monocromatice de pereți, podele, tavane, mozaicul va arăta mai impresionant.
Model mozaic elegant deasupra chiuvetei
Placare ecran de baie într-un interior clasic de cameră
Alegerea schemelor de culori
Atunci când alegeți o schemă de culori, una ar trebui să fie ghidată de conceptul general al proiectului de proiectare și de sarcinile care ar trebui rezolvate. În acest caz, trebuie luate în considerare următoarele nuanțe:
- Mozaicul, susținut în culori calme, lipsit de pestrițe, creează o atmosferă calmă, senină, face decorarea unică.
- Se poate alege o culoare sau o tranziție de la o nuanță la alta și pot exista zeci de nuanțe. Regula funcționează: în camere mici, culoarea întunecată din partea de jos se transformă treptat în partea superioară deschisă. Pentru camere spațioase, invers.
- O combinație de mai multe nuanțe într-un mod haotic – mozaic de pixeli.
- Un perete monocromatic pare interesant dacă elementele cu strălucire sidefă formează un model pe un fundal mat de aceeași culoare.
- Interiorul devine luminos și neobișnuit atunci când se utilizează panouri. Acum sunt vândute deja lipite pe plasă din fibră de sticlă. Rămâne să fixați pictura finită pe perete. Ea este accentul dominant. Este mai bine să alegeți un fundal mai calm, monocromatic..
Interiorul băii, proiectat într-o singură schemă de culori
Este important să combinați culorile mozaicului cu obiectele sanitare și elementele decorative ale băii.
Cel mai adesea, designerii aleg albastru, alb, verde deschis, culori pastelate pentru băi. Pentru camere mari, se folosesc culori mai saturate și chiar întunecate. Cremă, roz, portocaliu, azur, liliac, violet se potrivesc bine cu albul. Aceste combinații sunt relaxante și liniștitoare, evitând senzația unei săli de operație..
Combinația de alb și gri arată plictisitoare și plictisitoare, dar poate fi diluată cu verde. Combinația de alb cu negru sau roșu evidențiază anumite detalii.
Mozaicul poate fi folosit pentru a evidenția un perete de accent
Mozaicul oferă rafinament interior și lux, dacă designul este gândit în avans, materialul și toate nuanțele schemei de culori sunt selectate corect.
Chiar și un mic model mozaic poate duce designul băii la un nivel complet diferit.
Este bine să vă relaxați într-o astfel de baie după o zi plină. Plăcile mozaice sunt rezistente la umezeală și durabile, baia nu va necesita reparații de câțiva ani. Mozaicul este cea mai bună soluție pentru crearea unui interior de baie elegant, unde puteți începe ziua cu bună dispoziție..
Video: subtilitățile stabilirii unui mozaic cu propriile mâini
Foto: mozaic în interiorul băilor