Amenajare cameră 20 metri: zonare, alegerea stilului și selecția mobilierului
Proprietarii de apartamente mici cu o cameră trebuie adesea să combine o funcționalitate suficient de mare într-o singură cameră mică. Dar chiar și într-un astfel de spațiu, puteți amenaja un loc confortabil pentru a vă caza și a vă întâlni oaspeții. Principalul lucru este să determinați cu exactitate zonele din dormitor și camera de zi din cameră și să le aranjați corect.
O cameră mică poate fi amenajată pentru o viață confortabilă
Pentru decorarea corectă a camerei, puteți utiliza recomandările specialiștilor
Există o mulțime de opțiuni de proiectare a camerei pe Internet.
Alegerea unui stil
În primul rând, trebuie să vă decideți asupra stilului general al interiorului. În acest caz, designul ales trebuie urmărit în toate zonele funcționale. Deci, spațiul va fi holistic și confortabil..
Atunci când amenajează camere mici, designerii aleg deseori stiluri minimaliste, mansardă și clasice. Descrierea lor detaliată este dată în tabel:
Stil | Descriere | Particularități |
Minimalism | Designul preferă liniile drepte și proporțiile geometrice. Schema de culori include nu mai mult de trei nuanțe. Paleta principală poate fi diluată cu două culori strălucitoare. | Funcționalitate maximă a camerei cu un set minim de obiecte de interior. |
Loft | Zonarea camerei este posibilă folosind pereți despărțitori originali din gips-carton, vitralii, ecrane. | Mai potrivit pentru garsoniere. Poate fi o soluție excelentă pentru camera de zi – dormitor. |
Clasic | Acest stil rămâne întotdeauna relevant. Pretenția și monumentalitatea interiorului sunt întotdeauna în centrul atenției. Dar, în același timp, sunt folosite culori neutre calme.. | Un accent deosebit este pus pe decorul camerei. Dar nu supraîncărcați camera cu materiale textile grele.. |
Pentru camere mici, minimalismul, clasicul sau mansarda sunt mai potrivite.
Un loc special poate fi alocat patului și separat prin perdele.
Zonarea camerei
Proiectanții, de regulă, recomandă atunci când creează un proiect să indice clar unde va fi amplasată zona. Cel mai adesea, o cameră de 20 de metri este împărțită într-o cameră de zi și un dormitor. Diviziunea ar trebui să fie vizibilă dintr-o privire. Deci, locuirea într-o cameră va fi mult mai confortabilă..
Există o serie de reguli pentru a face zonarea convenabilă..
- Atât dormitorul, cât și camera de zi ar trebui să fie realizate în același stil. Diferența de design va face camera supraîncărcată.
- În primul rând, se întocmește partea din cameră care are o suprafață mai mare..
- Zona dormitorului ar trebui să fie mai departe de ușă. Această parte a camerei exclude parcursurile.
- Locul de dormit este așezat cât mai aproape de fereastră.
- Numărul de piese de mobilier ar trebui să fie minim.
Puteți separa dormitorul cu pereți despărțitori.
Un pat extensibil de pe perete ar fi o soluție excelentă
Cu ajutorul pereților despărțitori, puteți separa camera de zi de dormitor
Metode de zonare
Există mai multe moduri de a împărți condiționat o cameră în mai multe părți. Alegerea va depinde în primul rând de stilul de design..
- Partiții. Pot fi realizate din diverse materiale. Acest lucru depinde în mare măsură de imaginația proprietarului spațiului de locuit sau a proiectantului. Se pot folosi sticlă, lemn, gips-carton. Compartimentul combinat cu capul patului va arăta original și funcțional. În plus, în acest fel, locul de dormit va fi ascuns de ochii curioși..
- Perdele. Țesătura nu numai că poate defini zonele funcționale din cameră, ci oferă și luminozitate interioară. Principalul avantaj este capacitatea de a muta perdelele în lateral, dacă este necesar, unind spațiul.
- Ecranele sunt una dintre cele mai confortabile și mai creative modalități de a separa dormitorul și camera de zi. Sunt ușoare, mobile, pot fi asortate fără probleme la orice stil, pot servi drept obiect decorativ..
- Rafturi pentru cărți sau haine. Un astfel de articol de zonare poate înlocui bine un dulap voluminos în dormitor..
Puteți utiliza partiții translucide glisante
Zonarea se poate face cu mobilier
- Separarea după culoare. Este permisă utilizarea diferitelor nuanțe la decorarea și decorarea pereților, alegând mobilierul. Este important să se ia în considerare faptul că culorile nu ar trebui să fie contrastante, ele trebuie să difere doar în nuanță. Mobila nu ar trebui să difere prin culoare.
- Podium. Cu alte cuvinte, chenarul este trasat folosind un nivel diferit. De exemplu, dormitorul poate fi cu 10-20 cm mai înalt decât camera de zi. De asemenea, puteți proiecta un pat care să iasă din podium..
- Dulap. Aceasta nu este doar o împărțire specifică a camerei în două părți, ci și mobilier funcțional confortabil. Atunci când comandați un dulap, nu trebuie să alegeți mobilier cu adâncime mare, acesta nu ar trebui să suprasolicite foarte mult spațiul.
- Iluminat. Această metodă este considerată cea mai ușor de implementat și accesibilă, dar nu mai puțin originală decât cele discutate mai sus. Fiecare zonă folosește propriul dispozitiv de iluminat. Principalul lucru este să alegeți iluminarea potrivită și să o integrați în interior..
Zonarea se poate face prin culoare
O cameră mică ar trebui să aibă o iluminare bună.
Designul în culori deschise poate extinde vizual limitele camerei
Alegerea mobilierului
Un loc special în planificarea proiectării unei camere de 20 m este ocupat de alegerea mobilierului. Este posibil să faceți o astfel de cameră spațioasă doar urmând în mod clar sfaturile profesioniștilor în această chestiune. De regulă, este mai bine să acordați preferință mobilierului modular, fotoliilor compacte pe roți, meselor mici. Astfel de mobilier este ușor de mutat, dacă este necesar, pentru a elibera spațiu într-un loc sau altul..
Pentru un loc de dormit, puteți achiziționa o canapea transformabilă, care are un compartiment pentru depozitarea lenjeriei pastelate. Această soluție va economisi în mod semnificativ spațiu..
Puteți lua în considerare și un pat încorporat. Poate aluneca din podium, după cum sa menționat mai sus, sau poate face parte dintr-un dulap sau perete. Cu alegerea potrivită, chiar și o cameră mică va deveni funcțională, iar dormitorul se va transforma cu ușurință într-o cameră de zi, dacă este necesar..
Este recomandat să alegeți mobilier multifuncțional pentru cameră.
Pentru o dana, puteți achiziționa o canapea transformabilă
Atunci când alegeți mobilier, trebuie să acordați atenție compactității și versatilității sale. O masă de cafea, de exemplu, se poate plia într-o masă de scris sau de luat masa. Pufurile pot servi simultan ca spațiu de depozitare.
Amenajarea mobilierului nu este mai puțin importantă. Se recomandă ca toate articolele să fie așezate de-a lungul pereților, astfel încât să nu aglomereze spațiul din centru. Este mai bine să desenați mai întâi o diagramă a aranjamentului mobilierului. Diagrama trebuie construită indicând dimensiunile exacte, trebuie să țineți cont de fiecare centimetru.
Aranjamentul trebuie gândit în prealabil.
Mobilierul trebuie așezat de-a lungul pereților
O canapea de colț poate economisi puțin spațiu.
Cu o amplasare atentă în camera de zi-dormitor, o suprafață de 20 de metri pătrați poate fi plasată cu ușurință:
- pat dublu;
- canapea compacta;
- Măsuță de cafea;
- perete sau dulap;
- TV (pe perete).
Acesta este setul cel mai esențial care va lăsa suficient spațiu liber..
Pentru a aranja corect o cameră, trebuie să urmați sfaturile experților
Culorile deschise pot extinde limitele camerei.
Opțiuni de proiectare
Design dormitor
Cea mai ușoară opțiune este aranjarea acestuia pe o suprafață de 20 mp. dormitor. Pe de o parte, poate părea că este destul de simplu să faceți acest lucru, dar aici există mai multe reguli..
- Alegerea materialelor de finisare. Producătorii moderni oferă o gamă largă de finisaje pentru pardoseli și pereți. Alegerea depinde de stilul de design, capacitățile financiare și imaginația. Dar nu uitați că dormitorul este un loc de singurătate și relaxare. Este mai bine să acordați preferință tonurilor nobile calme..
- Iluminatul trebuie să fie moale și confortabil. Nu este nevoie să cumpărați candelabre masive, lămpi de podea. În acest caz, cu cât sunt mai puțin vizibile corpurile de iluminat, cu atât mai bine. Lumina ar trebui să fie pe mai multe niveluri, adică, pe lângă iluminatul central, ar trebui să existe lămpi de noptieră
- Decorul principal al camerei este patul. Dacă nu vorbim despre combinarea unui dormitor cu un living, atunci nu se poate pune problema unor canapele și transformatoare. Patul și celelalte mobilier ar trebui să se potrivească cu același stil. Cu o suprafață mică, nu ar trebui să experimentați prin achiziționarea unei dane de o formă non-standard. Paturile rotunde și ovale ocupă mult spațiu și reduc vizual spațiul.
- Accesoriile și decorul setează starea camerei, conferă individualitate.
Este mai bine să folosiți culori calme și calde în dormitor.
În dormitor, iluminatul nu trebuie să fie prea luminos, câteva lămpi vor fi suficiente
Este mai bine să alegeți un pat și o canapea în același stil.
Crearea unui dressing
Un dressing vă va ajuta să economisiți spațiu și să vă salvați problemele de a achiziționa diverse dulapuri și dulapuri. Toate lucrurile pot fi stocate într-un singur loc. Mai mult, aici puteți defini diverse obiecte de uz casnic pentru depozitare: o masă de călcat, un aspirator etc..
Îl puteți proiecta după cum doriți. Pot exista un dulap, rafturi și șine. Chiar dacă este necesar să combinați dormitorul și livingul din cameră, puteți găsi întotdeauna un loc pentru un dressing..
Dormitor în stilul „minimalismului”
O astfel de cameră va atrage iubitorii de mobilier simplu discret, o cantitate mare de spațiu liber. Aici mobilierul – transformatorul va veni în prim plan. Mai mult, poate fi orice piesă de mobilier..
În minimalism, orice inserții decorative sunt practic excluse atunci când decorați un dormitor sau o cameră de zi, acestea vor distruge ideea principală.
Accentul este pus pe designul rabatabil. Poate fi voluminos, cu un număr mare de perne – acest lucru va adăuga confort camerei. Masa, diverse rafturi pot fi din sticlă, ceea ce va adăuga greutate designului. Rafturile pot fi iluminate din spate cu bandă LED.
Pereții, toboganele, mesele de toaletă sunt excluse. Pentru depozitarea lucrurilor – dressing sau dulap.
Cea mai bună opțiune pentru un living-dormitor ar fi un design minimalist.
Utilizarea mobilierului modular va facilita rearanjarea
Sfaturi utile
Designerii împărtășesc alte câteva sfaturi care pot fi utile la proiectarea unei camere..
- Schema de culori a zonei dormitorului ar trebui să fie liniștitoare; atunci când alegeți nuanțele principale, trebuie să țineți cont de propriile dorințe și preferințe. Nuanțele verzi, violet, maro pot fi o soluție bună..
- Lumina naturală este de obicei îndreptată spre zona de dormit. Zona de odihnă ar trebui să fie mai ușoară.
- Camera de zi ar trebui să aibă mai multă lumină artificială și o varietate de metode de iluminare, în special lângă canapea.
- Când comandați mobilier pliant, nu puteți economisi materiale pentru cadru și fixare.
- Utilizarea mobilierului modular va facilita rearanjarea.
- Toate pereții despărțitori dintre dormitor și camera de zi ar trebui, dacă este posibil, să fie funcționale (rafturi, nișă oglindă). Nu le deosebiți în niciun fel prin culoare..
- Integritatea spațiilor interioare dintr-o singură cameră este cheia succesului.
Video: Cum să faci armonios un dormitor de sufragerie
50 de fotografii cu idei de design pentru un dormitor-sufragerie de 20 mp: